Влада Мянми заборонила розплачуватися доларами

Будь-які розрахунки в доларах США у М’янмі тепер заборонені. Центробанком країни відкликано декілька сотень ліцензій, що давали право готелям та іншим туристичним об’єктам, а також ресторанам, магазинам duty free та інших торговельних точках проводити розрахунки з клієнтами в іноземній валюті.

Тепер по прибутті до М’янми туристи зобов’язані обмінювати долари США в декількох уповноважених банках та сертифікованих обмінних пунктах. Всі покупки та додаткові послуги, не включені у вартість туру, туристам тепер доведеться оплачувати виключно місцевою валютою — кьятами. Порядок розрахунків і виставлення рахунків між турфірмами та місцевими постачальниками туристичних послуг поки ще обговорюється. Проте всі компанії, які мали ліцензії на операції з валютою, не відкликані Центробанком, повинні повернути їх до 30 листопада.

Рішення влади М’янми заборонити туристам розраховуватися американською валютою продиктовано бажанням скоротити обіг готівки і зміцнити національну грошову одиницю — кьят. Одночасно із забороною розрахунків готівковими доларами уряд планує заходи по розширенню пунктів прийому платежів з банківських карт, в першу чергу в індустрії туризму.

На думку місцевих експертів, пов’язаних з туристичною галуззю, заборона на розрахунки готівковими доларами — «неприємний сюрприз», від якої можуть постраждати багато секторів економіки, пов’язані з обслуговуванням потоку туристів. До того ж досвід таких країн як Аргентина і Венесуела, де теж було заборонено вільний обіг долара, показує: заборони стимулюють розширення тіньового валютного ринку.

67% усіх туристів, що відвідують М’янми — громадяни Китаю, Таїланду і Японії. У 2014 році, за офіційними даними, М’янми відвідало рекордне для країни число туристів — 3,6 мільйона осіб.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *