Мигранты в России

В рамках доповіді Центру стратегічних розробок (ЦСР) опубліковані «Пропозиції до міграційної стратегії Росії». Головна ініціатива, запропонована командою Олексія Кудріна, — принаймні до 2025 року, а краще раніше, виробити хоча б якусь несуперечливу міграційну стратегію. Експерти ЦСР, зі свого боку, пропонують в якості свого варіанту, в тому числі — створення міграційного кодексу і єдиного громадянського міграційного відомства, закону про репатріацію за аналогією з Німеччиною та Ізраїлем, скасування мовного тесту для тимчасових мігрантів, збереження безвізового режиму з СНД і максимально точний облік реальної міграції.

Відношення росіян до мигранты в России за 10 років погіршився, випливає з опитування «Левада-центру». 32% опитаних вважають, що мігранти, як правило, — малоосвічені люди, здатні тільки на некваліфіковану працю, 10 років тому так вважали 28% респондентів. При цьому скоротилося число тих, хто називає мігрантів працьовитими людьми, готовими багато працювати (з 30 до 26%), і годувальниками, що піклуються про своїх сім’ях (з 38 до 25%). 67% росіян вважають, що уряду необхідно спробувати обмежити приплив приїжджих — максимуму цей показник досягав у жовтні 2013 (78%) і в березні 2016 року (80%). Змінилося і ставлення до вихідців з конкретних країн: так, число респондентів, погано відносяться до мігрантів з України, зросла з 9 до 19%, з Білорусії — з 8 до 13%, з республік Середньої Азії — з 31 до 38%, зате трохи покращилося ставлення до трудових мигрантов в России з країн Закавказзя (див. графік).
У кожного другого росіянина відзначається нетерпиме ставлення до будь-якої категорії трудових мигрантов в России з Північного Кавказу і з країн Середньої Азії, за 10 років значно зросла неприязнь до приїжджих з України. При цьому зміна ставлення до мигрантов в России корелює зі ставленням росіян до держав, звідки вони виїхали, т. Е. «Мігрантофобія» викликана в тому числі і політичними факторами, додає соціолог: «Зростає негативне ставлення до України — і неприйняття трудових мігрантів звідти, збільшується число тих, хто позитивно ставиться до Грузії, — і зростає терпимість до мігрантів із Закавказзя ».

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *